"Дан када се "Бре" вратило кући" београдској публици је још једном представљено у Матици исељеника

Збирка кратких прича, песама, цртица и новела "Дан када се "Бре" вратило кући" књижевнице, новинарке и великог хуманитарца Виолете Алексић, представљена је још једном и београдској публици, у петак 8. јула у просторијама Матице исељеника Србије.
Свечаност је отворио млади аутор Никола Џони Ранковић, „дечак са пола срца“ како га је представила Алексићева, песмом и својом причом о храбрости.

На почетку представљања књиге, говорио је књижевник и уредник „Чајанке у 7 код Бојића“, Карло Астрахан, који је нагласио присутност делова живота ауторке у њеним делима.

- Протагонисткиња је у књизи испричала свој живот, али не у оном тривијалном контексту обичне исповедне приче. Она се страховито бори против приче живота каква јој се догодила, а свако ко буде прочитао књигу наћи ће у њој фењер у тами – рекао је Астрахан.

Филолог Тања Јанковић наденула је спонтани назив овој књизи назвавши је књигом наде.

- Простор око Виолете и њених дела јесте простор освојен књижевношћу. Она се од ње не растаје, већ своју љубав само умножава. Стваралаштво је једна од њих – нагласила је Јанковићева.

Говор је с времена на време прекидан читањем прича и песама из књиге, али и песмама на гитари музичара и продуцента Драгана Ристића Кала.

- Савладавање унутрашњих и спољашњих напора је оно што се животом зове, а дама која седи до мене то најбоље зна – рекао је Кал о ауторки и књизи.

13639888_1126773980719100_685503315_o.jpg

Виолета Алексић, велики борац за очување српског језика код људи у расејању, разјаснила је шта значи "Бре" у називу књиге.

- Наши корени су оно што представља то Бре. Не постоји нешто ново што сам ја рекла, већ је смисао овога очување нашег језика у иностранству. Много се тога остварило друштвеним радом наших удружења у Швајцарској, поготово у последње три године, а у сарадњи са Матицом, Анђелком Красојевић из радија Младост и Радио Београдом чији сам дописник – рекла је Алексићева.

Наглашава да се удружења труде да очувају српске корене. Свако из расељениства ко жели да допре до културних и других садржаја из Србије, може то да уради и није истина да није доступно. Све је ствар интересовања, према мишљењу ауторке, али удружења која се баве очувањем српства ван Србије организују много активности и подржавају младе, па и књижевнике.

Зоран Јовановић је у свом поздраву гостима Матице и Виолете Алексић поменуо и нову књигу ауторке "Ниси ти мени било ко", подсетивши да „морамо да пазимо једни на друге, често долазимо и негујемо своју земљу где год се налазили“.

Алексићева је књигу представила публици широм Србије.

Pročitaj i ovo

Matica Srba

Copyright 2010-2018  - All rights reserved